Onder de pannen

Van een lege kamer naar een sociaal gebaar en een financieel extraatje

“Onder de Pannen” is een project waarmee mensen die een slaapkamer ‘over’ hebben, deze legaal kunnen verhuren aan een stadsgenoot die dringend op zoek is naar woonruimte. Onderhuur dus, waarbij de verhuurder niet gekort wordt op uitkering of toeslagen. Pré Wonen werkt mee aan dit project en hoopt dat huurders bereid zijn om iemand in te laten wonen. Degene die “Onder de Pannen” wordt gebracht betaalt hiervoor huur en een onkostenvergoeding.

Wie wordt er “onder de pannen” gebracht?
Het aantal nieuwe daklozen, ook wel economisch daklozen genoemd, is de afgelopen jaren in een hard tempo gegroeid. Het gaat om mensen die geen verslaving hebben of grote psychische problemen, maar die door ander omstandigheden geen eigen plek meer hebben om te wonen. Je kunt denken aan mensen die zijn gescheiden of mensen die door een ontslag of oplopende schulden niet langer hun huur kunnen betalen. Door de nieuwe dakloze tijdelijk te plaatsen bij iemand die een kamer over heeft, kan hij/zij zich focussen op het zoeken van een structurele oplossing voor huisvesting.

Hoe werkt het?
Hulpverleners van De Regenboog Groep beslissen samen met degene die een kamer over heeft, wie hierin (tijdelijk) komt wonen. Gedeelde voorkeuren en verwachtingen, samen met kennismakingsgesprekken en huisregels zorgen voor een match tussen huurder en verhuurder. Meer info is terug te vinden op https://www.onderdepannen.nl/zo-werkt-het

Meedoen?
Aanmelden en meer informatie is terug te vinden op www.onderdepannen.nl.

Huurschuld?
Verhuurders met een huurachterstand tot maximaal €2.500,- kunnen via de regeling “Kleine schuld, grote winst” hun schuld mogelijk overdragen aan De Regenboog Groep. Via de huurinkomsten los je deze schuld weer in. Zie verder https://www.onderdepannen.nl/content/kleine-schuld-grote-winst

22x een nieuw, fijn thuis in de Beverwijkse Plantagebuurt

Het schiet op in de Plantagebuurt! Eind mei namen de eerste huurders de sleutel in ontvangst van hun gloednieuwe woning in fase ‘De Sparren’. 14 Eengezinswoningen en 8 boven- en benedenwoningen zijn klaar en eind dit jaar volgen 49 appartementen. Deze vormen het sluitstuk van de vernieuwing van de buurt.

Eerste nieuwbouwwoning
De familie Arslan woonde oorspronkelijk aan de Pieter Verhagelaan. “Fijn om weer naar onze vertrouwde buurt te gaan en tóch nog dichtbij mijn vader, die inmiddels aan de Alkmaarseweg woont.” Annamarie van Rij komt met haar dochter in hetzelfde rijtje wonen. “Ik had nog niet echt mijn thuis gevonden. Dat gaat hier vast lukken”, vertelt ze enthousiast. Zij verhuist van het Hilbersplein, net als Lara Folkers, die de bovenwoning huurt. “Licht en met zonnig balkon. Ik ga deze buurt ontdekken.” Voor alle drie is dit hun eerste nieuwbouwwoning. Alle informatie leest u op:
www.KPmijnstek.nl

Schotelantennes: plaatsing onder strikte voorwaarden

Schotelantennes, voor de ene huurder een noodzaak om (internationale) televisie te kunnen kijken. Voor de andere huurder een onaantrekkelijke aanblik.

De afgelopen jaren zijn er verschillende alternatieven ontwikkeld voor deze antennes. Denk daarbij aan digitale televisie, Digitenne en breedband internet. Deze alternatieven staan niet in het zicht en hebben daarom onze voorkeur.
Voor uitzonderlijke gevallen waar een huurder toch een schotel wil plaatsen, hebben we een aantal strikte voorwaarden op een rij gezet. De essentie ervan is dat de plek van de schotelantenne de buren niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen voor omwonenden, derden of de verhuurder.

De voorwaarden vind je op onze website: www.prewonen.nl.

Loden waterleidingen

In de media zijn er berichten verschenen over loden waterleidingen. Hoe zit dat bij Pré Wonen?

Loden leidingen werden vroeger gebruikt voor de aanleg van waterleidingen. Sinds 1960 mogen deze leidingen volgens de wet niet meer in huizen worden ingebouwd. Pré Wonen heeft woningen die vóór 1960 gebouwd zijn. De meeste loden waterleidingen uit oudere woningen hebben we al vervangen door leidingen van koper of kunststof. Bijvoorbeeld bij onderhoud, renovatie of na een lekkage. In een aantal gevallen was er geen medewerking van de betreffende bewoner, in dat geval is het uitgevoerd bij verhuizing. Toch kunnen er nog (resten van) oude leidingen liggen. Daarom onderzoeken we of er loden waterleidingen in onze woningen met een bouwjaar tot en met 1960 zitten.

Onderzoeken
Omdat wij de zekerheid willen dat er in geen enkele woning loden waterleidingen meer zijn voeren we een onderzoek uit. Woningen gebouwd ná 1960 vallen hier buiten, zij hebben deze sowieso niet. In woningen gebouwd voor 1960 is er nog een kleine kans dat er loden waterleidingen zijn. Daarom maken wij op dit moment een zogenaamde risico-inventarisatie op: We doen onderzoek in ons archief; waar zouden nog loden waterleidingen kunnen zijn? Uiterlijk 30 augustus a.s. zijn deze woningen bekend en informeren we de bewoners uit deze complexen hierover. In deze woningen worden visuele inspecties uitgevoerd in de kruipruimte. Geeft goed kijken geen uitsluitsel, dan wordt er een watertest afgenomen door een erkend bureau, waarbij het protocol van het RIVM wordt aangehouden. De bewoner ontvangt altijd bericht van ons over het resultaat. Als er loden waterleidingen aanwezig zijn, dan informeren wij de bewoner over het vervolg.

Maakt u zich zorgen
Huurders die zich zorgen maken over de aanwezigheid van loden waterleidingen kunnen altijd contact met ons opnemen. Is uw woning na 1960 gebouwd, dan zijn er geen loden waterleidingen toegepast. Dit is, zoals gezegd, namelijk vanaf 1960 wettelijk verboden. Is uw woning gebouwd voor 1960 en u maakt zich zorgen, neem dan contact met ons op. Samen bespreken we dan wat het vervolg zal zijn.

Onderhoudstip: CV-bijvullen hoe doe ik dat?

Is de druk van uw cv-ketel te laag, dan kunt u zelf de installatie bijvullen. Wij leggen u in dit artikel graag uit hoe.
Benodigdheden:
• Vulslang
• Lege emmer
• Droge absorberende doek

Stap voor stap je cv-ketel bijvullen:

  1. Zet de thermostaat lager dan de kamertemperatuur, zodat er geen warmte gevraagd wordt.
  2. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact, zodat de pomp niet meer werkt.
  3. Draai alle radiatorkranen open en laat de installatie enigszins afkoelen.
  4. Neem de vulslang die bij uw cv-installatie hoort en sluit deze aan op de koudwaterkraan.
  5. Laat vervolgens de slang eerst vol met water lopen, zodat er geen lucht in de cv-installatie komt en sluit de slang vervolgens aan op het vulpunt van de cv installatie. Dit vulpunt is te vinden op de cv ketel of op één van de radiatoren.
  6. Draai nu eerst de vulkraan open en daarna pas de koudwaterkraan.
  7. Vul water bij tot de wijzer tussen de groene en de rode streep staat (tussen de 1 en 2 atmosfeer).
  8. Sluit vervolgens eerst de koudwaterkraan en daarna het vulpunt van de cv installatie.
    • Koppel nu pas de slang af. Let op, er komt nog wat water uit de slang.
    • Steek de stekker van de cv ketel in het stopcontact.
    • Als alles in orde is, gaat de ketel weer branden bij het omhoog zetten van de thermostaat. Laat de verwarming enige tijd opwarmen, draai de thermostaat terug en haal de stekker van de ketel opnieuw uit het stopcontact.
    • Ontlucht daarna de radiator die op het hoogste punt in het huis staat, bijvoorbeeld op zolder. U kunt daarvoor gebruik maken van een ontluchtingssleuteltje.
    • Steek de stekker van de cv ketel weer in het stopcontact en uw cv ketel is weer klaar voor gebruik.

Besparen op uw energierekening?

Energiecoach nu voor álle huurders

Huurders in Haarlem konden al sinds 2018 een energiecoach uitnodigen. Nu kunnen álle huurders van Pré Wonen dit! De energiecoach is een door !WOON getrainde medehuurder. Deze gaat met u in gesprek en kijkt met u waar u minder energie kunt verbruiken. Slimme tips, gratis bespaarproducten en verder geen enkele verplichting of vervolg. Behalve dan een lagere energierekening. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.
In de afgelopen maanden lagen de bezoeken tijdelijk stil. Het is nu weer mogelijk om een energiecoach thuis uit te nodigen. Heeft u liever een gesprek via videobellen? Dat kan ook. Aanmelden is simpel: ga naar www.wooninfo.nl/energiecoach of bel met 020 523 01 90.

Zelf energiecoach worden? !WOON zoekt nog vrijwilligers in Beverwijk. Kijk voor meer informatie op www.wooninfo.nl/energiecoach-worden
De gemeentes financieren de energiecoaches, dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland, en werken samen met de woningcorporaties.